Familjerna Jonsson, Karlsson och Henriksson med en del av helgens fynd. Foto: Privat

Olle berättar om uppståndelsen efter den osannolika kantarellskörden

Uppdaterad
Publicerad

I helgen plockade Olle Jonsson och hans familj i Örnsköldsvik 109 kilo kantareller. Han lade ut kantarellberget på sociala medier och sedan var cirkusen igång. Nu berättar Olle om vad som hänt de senaste dagarna och vad som kommer att hända med det gula guldet.

Medier runt om i Sverige har hört av sig, berättar Olle när vi träffas i en park i Örnsköldsvik för att prata om helgens kantarellfynd. Han berättar också att rysk, arabisk och engelsk media snappat upp händelsen.

– Det har varit otroligt annorlunda att det skulle bli sådan här uppståndelse. Jag är förvånad över att vi hittade sjukt mycket kantareller men uppmärksamheten som kom därefter, det är helt enormt.

Skänkt och sålt

Mitt i all uppståndelse har Olle med familj försökt ta hand om kantarellerna också. Men vad gör man med sådant överflöd?

– Vi har gett bort väldigt mycket till släkt och vänner och sålt en del. Som småbarnsförälder hinner du inte ta reda på allt. Även om vi är stora svampkonsumenter är det svårt att få i sig 109 kilo på ett år.

Hör Olle berätta i klippet om sitt enkla tips för att lyckas med kantareller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.