Se Olle Jonsson skotta en del av de 109 kg kantarellerna i klippet. Foto: Privat

Olles familj plockade 109 kilo kantareller i Borgafjäll: ”Ett kantarell-eldorado utan dess like”

Uppdaterad
Publicerad

Olle Jonsson har plockat svamp vid stugan i Borgafjäll varje höst i sitt 37-åriga liv – men aldrig upplevt i närheten av lika mycket kantareller som i år. Under helgen plockade han 109 kilo kantareller tillsammans med sin familj.

– Det var svamp överallt. De var så stora och torra att det var som att dra vindruvor ur en klase, säger han.

När Olle Jonsson begav sig ut i skogen i lördags tillsammans med sin tvillingbror och kusin med familjer hade de ingen aning om att de nio timmar senare skulle få kånka ett helt lass kantareller på hemvägen.

– Vi hade ju med oss småbarn som kanske inte har samma tålamod, så vi tänkte att vi kanske skulle få ihop 20 kilo, säger Olle Jonsson.

”Väldigt unikt”

De följde svampleder som äldre släktingar visat dem genom åren och slog läger på en plats där de sett en kantarell. Det visade sig snart vara många, många fler än så.

– Det var svamp överallt, i varenda kulle, i varenda ravin. Det som var så unikt var att de var så stora och torra att det var som att dra vindruvor ur en klase. Det var en härlig känsla, väldigt unikt, säger Olle.

Efter drygt nio timmars plockande var alla medtagna påsar fyllda.

– Det var sjukt tungt att bära hem, men det var bara att bita ihop.

Plockade ännu mer

Väl hemma i stugan vägdes kantarell-lasset in på 75 kilo. Under helgen plockade familjen ytterligare 34 kilo, alltså totalt 109.

– Vi kommer ju från en svampintresserad familj så vi ska tillaga och mumsa på svampen. Sen har vi också gett bort en del till släkt och vänner och sålt litegrann.

Har ni plockat färdigt för i år?

– I alla fall jag har plockat färdigt, men tvillingbrorsan kommer ge sig ut igen. Det är helt absurt mycket svamp nu så det går inte att beskriva. Ett kantarell-eldorado utan dess like.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.