Foto: SVT, Bildbyrån

Efter flaggförbudet – Sundsvallspolisen kritisk mot sin egen myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Flaggförbudet gick polisen i Sundsvall över huvudet.

Nu vill de få mer inflytande i den här typen av beslut.

– Det är jätteviktigt att vi får vara med och tycka till och ha en åsikt om stora viktiga beslut. Det är vi och vår relation till klubben som påverkas, säger Josef Wiklund lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Det var tillståndsenheten i region Nord som tog beslutet om att införa ett OH-flaggförbud inför Giffarnas match mot Kalmar på påskafton.

Ett förbud som inte var förankrat hos polisen i Sundsvall som jobbar nära klubben med sina supporterpoliser.

– Det var förvånande för många av oss som jobbar lokalt här. Våra supporterpoliser berättade för mig att den här åtgärden blev lite för stark och det är också på det sättet som Fotbollssverige har reagerat, Josef Wiklund lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Vill se bättre kommunikation

Men nu är förbudet upphävt inför nästa hemmamatch mot Falkenberg. Nu vill också Josef Wiklund att dialogen blir tätare inom myndigheten och att polisen lokalt får mer inflytande i den här typen av frågor.

– Det som gör det hela lite mer problematiskt är att det kunde ha skett en annan dialog inom myndigheten så att vi hade kunnat varit med och lämnat en åsikt på ett annat sätt gentemot klubben, säger Josef Wiklund.

– Det är vi som har relationen och vi som står för den dagliga kontakten och samverkan med klubben och supporterorganisationen. Då är det jätteviktigt att vi får vara med och tycka till och ha en åsikt om stora viktiga beslut. Det är vi och vår relation till klubben som påverkas.

”Bränt förtroendet”

Han menar att polisen i Sundsvall har haft en bra dialog med klubben och deras supportrar. Nu menar Wiklund att den här händelsen, som fick stort genomslag i Sverige, kan ha skadat förtroendet.

– Det är trist för vi har haft ett gott rykte i hur vi hanterar fotbollsmatcher. Den här gången tror jag att vi har bränt lite av det förtroende vi byggt upp.

Vad ska ni göra för att få tillbaka det?

– Det har redan börjat. Jag tycker att det är ett bra beslut av beslutsfattarna att häva det här till nästa match och framförallt mötet som våra supporterpoliser hade med klubben i går mynnade ut i en väldigt bra känsla, säger Josef Wiklund.

Vi har sökt företrädare från tillståndsenheten utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.