Nu hävs flaggförbudet på NP3 arena. Foto: Bildbyrån

Polisen gör en pudel – upphäver flaggförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att förbjuda fotbollssupportrarnas banderoller möttes med ilska och högljudda protester. Nu hävs det uppmärksammade förbudet mot OH-flaggor på NP3 arena i Sundsvall.

– Det räckte med att sköta sig en match och för att upphäva det här förbudet och det är ju jättebra, säger Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren.

Det var under förra veckan som beskedet slog ned som en bomb: Polisen beslutade att förbjuda så kallade OH-flaggor på NP3 arena i Sundsvall inför Gif Sundsvalls möte med Kalmar. Det väckte ilska hos klubbens supportrar och runtom i Fotbollssverige, och en uppmärksammad debatt blossade upp. Det var polisens tillståndsenhet i region Nord som fattade beslutet.

Men nu kommer en vändning i historien. Nu hävs beslutet – vilket Sundsvalls Tidning var först med att berätta om.

Supportrarna sköter sig

– Lika oväntat som vi fick ett förbud inför förra matchen så fick vi lika oväntat nu att de häver det, vilket är jättebra, säger Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren.

Sent i går kväll fick han beskedet.

– Det finns nån form av trappa av hur supportrarna sköter sig och uppenbarligen så räckte det med att sköta sig en match och för att upphäva det här förbudet och det är ju jättebra.

– Det blev en stor debatt och jag antar att de också kan ha blivit påverkade av det.

Nu är det fritt fram med OH-flaggor till nästa hemmamatch som är mot Falkenberg på måndag. Patronernas ordförande Emma Asp pustar ut... men bara tillfälligt.

Efterlyser en bättre dialog

– Det känns såklart väldigt bra eftersom matchen mot Falkenberg är på måndag, men det är bara för den här matchen beslutet tagits så vi är lite på nåder, säger hon.

– Eftersom det kommer tas nya beslut inför varje kommande match är inte det här optimalt för vår verksamhet eftersom det tar lång tid att förbereda allt med OH-flaggor och så vidare.

Henrik Lindgren efterlyser en bättre dialog med polisen.

– Det är mest olyckligt att de från polisen inte har haft nån dialog med varken oss eller supportrarna kring det här förbudet. Men jag vill betona att vi har en bra dialog med den lokala supporterpolisen. Det är inte de som har fattat det här beslutet utan man önskar att dialogen varit bättre med dem som sätter tillstånden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.