Så kallade OH-flaggor rullas ner och täcker en hel läktarsektion. Enligt polisen kan det ge möjlighet till olaglig användning av pyroteknik under matcher. Foto: Anders ThorsellVisa alla (2)
Visa alla (2)

GIF Sundsvall kritiserar polisen

Publicerad

Polisens beslut att stoppa supporterarrangemang i samband med Giffarnas hemmamatcher i Sundsvall väcker stark kritik och reaktionerna runt om i landet har varit många. Supporterklubben ”Patronerna” menar att det är ett slag mot hela läktarkulturen.

Det är så kallade OH-flaggor, gigantiska banderoller som rullas ner över en hel läktarsektion, som polisen nu vill sätta stopp för på NP3 Arena.

Det finns en risk, menar man, att det här OH-flaggorna kan används för att maskera brott. I det här fallet användning av pyroteknik, som till exempel så kallade bengaliska eldar.

Beslutet ska börja gälla från och med nästkommande hemmamatch.

Tystnad i protest

Reaktionerna från fansen, supporterklubben Patronerna, har varit stark, inför mötet hemma på påskafton mot Kalmar FF planeras en protest mot polisens beslut som uppfattas som ett slag mot hela supporterkulturen.

Patronerna manar nu till 10 minuters tystnad från läktarna i inledningen av matchen. ” Detta för att visa effekterna av en kvävd läktarkultur”, skriver man i sociala medier.

Klubben kritisk till beslutet

Men polisens åtgärd får även kritik från GIF Sundsvall och på klubbens hemsida konstateras att beslutet inte kommunicerades med föreningen innan det togs.

”Klubben tar naturligtvis avstånd från alla typer av förbjudna aktiviteter men vi menar samtidigt på att overhead-flaggor inte är en förbjuden företeelse”, skriver man.

”Vi är av åsikten att medlemmarna är klubbens absolut viktigaste beståndsdel”, skriver Gif Sundsvall i sin kommentar till polisens beslut. Foto: SVTUnder nästa vecka kommer klubben ha möten om det nya förbudet med med både polisen och företrädare för supportrarna.

Tifo-förbudet har väckt en rad ilskna reaktioner över hela landet och evenemangsansvariga för storklubbar som Malmo FF,  Hammarby och Djurgården kritiserar polisen i Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer