Foto: Bildbyrån

Flaggförbud i Sundsvall: ”Vi är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sundsvall förbjuder så kallade OH-flaggor på Gif Sundsvalls hemmamatcher.
Ett beslut som väcker ilska i klubbens supporterförening.
”Vi känner en stark oro för denna ignorans och brist på kunskap i ämnet”, skriver Patronerna i ett inlägg på Instagram.

Det var på onsdagen som Gif Sundsvalls supporterförening Patronerna fick beskedet av polisen att det framöver inte kommer att vara tillåtet att använda sig av målade banderoller eller så kallade OH-flaggor (over head-flaggor) på NP3 arenas läktare.

Förbudet motiveras med att sådana tygstycken som dras över publiken kan användas som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling.

Förbudet har inte fallit i god jord hos Patronerna som på Instagram uttrycker sin besvikelse gentemot polisen.

”Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla ”brottsverktyg”. Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat”, skriver supporterföreningen.

Planerar manifestation

Förbudet gäller från och med lördagens hemmamatch mot Kalmar – ett möte där Patronerna kommer att visa sitt missnöje med en manifestation. Det finns planer för ett stort flaggtifo vid matchstart och samtliga supportrar uppmanas ta med halsduk till matchen. Därefter kommer dock de aktiva supportrarna på ståplatsläktaren att sitta ner och vara tysta.

”Denna manifestation ska pågå från att domaren blåser för avspark till matchminut 10. Detta för att visa vad effekten av en kvävd läktarkultur kan leda till. Att den endast pågår i tio minuter beror på att vi inte vill att spelarna ska lida av detta beslut. Efter matchminut 10 räknar vi med ett jävla hålligång. Vår uppgift är och har alltid varit att stötta GIF Sundsvall”, skriver Patronerna.

Inte heller Gif Sundsvall har haft mycket till kommunikation med polisen i frågan, något som bekräftas av klubbchefen Henrik Lindgren i Sundsvalls Tidning.

– Egentligen har vi inte haft någon dialog alls. Det kom som en överraskning för oss allihop. Då tog jag kontakt med vår supporterpolis här i Sundsvall som vi har bra dialog med. Han beklagade väl för det var inte supporterpoliserna här som fattat beslutet, säger Lindgren till ST.

”Jättesynd för merparten”

Patronerna har fått stöd av fans och ett flertal av andra allsvenska lags supportergrupper. Henrik Lindgren har förståelse för missnöjet.

– OH-flaggor är synnerligen ofarliga i sig. Jag vet vilket jobb man lägger ner för att måla dessa och det lägger man inte ner för att gömma pyroteknik. Det är synd att det arbetet förstörs. Men på något sätt kan jag förstå polisens agerande, men det är jättesynd för merparten som sköter sig.

TT har sökt polisen i Sundsvall för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.