Sef: ”Vi gillar inte svepande bestraffningar”

Publicerad

Polisens förbud mot overhead-banderoller och stora tifon i den allsvenska matchen mellan Sundsvall och Kalmar i förra veckan väckte stora reaktioner och protester.
– Vi gillar inte de här svepande bestraffningarna som drabbar väldigt många, för tifon är en väldigt stor del av upplevelsen på fotboll, säger Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll.

Förbudet har väckt kraftiga reaktioner från både andra allsvenska klubbar och många supporterföreningar. Polisen i Sundsvall bygger förbudet på incidenter vid tidigare hemmamatcher som handlade om pyroteknik.

– Om man nu vill komma åt illegal pyroteknik så borde man försöka komma åt just de som håller på med illegal pyroteknik och inte ge sig på tifo-kulturen i stort, för den är viktig för oss, säger Mats Enquist.

Förbudet ska i sammanhanget ses som en isolerad händelse. Att det skulle bli något ytterligare förbud vid fler allsvenska matcher är inget Mats Enquist tror är rätt väg.

– Det här slår så hårt mot en i övrigt väldigt sund supporterkultur att det inte är proportionerligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer