Aktionsgruppen kan ta till civil olydnad som en sista chans att rädda Östavalls sågverk. Foto: SVT

Efter möte om Östavallssågen – kampviljan är god

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal personer var med under måndagens digitala möte som Håkan Sjölander från aktionsgruppen för östavallssågens överlevnad höll i.

Efter Norra Skogs nej till förhandlingar med intressenterna Fiskarheden och Profura, kallade Håkan Sjölander, företrädare till sågens aktionsgrupp till ett möte. Under mötet som hölls under måndagskvällen diskuterades hur man nu går vidare.

– Allt det här pratade vi om på det här mötet. Hur vi ska kunna stoppa det här. Vi kommer att göra civil olydnad. Det kommer inte att plockas ifrån en pryl där. Det var en dam som skrev till mig att hon har skotrar, traktorer och bilar som hon kan ställa upp vid alla infarter till sågen. Och så kommer vi väl att göra. Kan man sitta i tre år utanför BB i Sollefteå och slåss för det så kan man sitta utanför Östavallssågen också, säger Håkan Sjölander.

Östavallssågen

Vad finns i marken?

Under mötet diskuterades också vad som kommer att hända med industriområdet och hela bygden nu när Norra Skog bestämt sig för att inte inte förhandla med någon eventuell intressent. Innan det blir tal om någon civil olydnad ska aktionsgruppen författa ett brev till ledningen för Norra Skog där de vill ha svar på vad som kommer hända med marken där sågverket står nu som kan vara förorenad av miljögifter.

– Utifrån det svaret tar vi nästa beslut. Vi kommer ju inte att börja med civil olydnad. Vi tar en sak i sänder. Men vi är beredda att stå där mitt i vintern i kylan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet