Nu säljs maskinparken i Östavall för 57 miljoner kronor. Foto: Barbro Sellin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kontraktet står klart – nu säljs Östavallsågen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utdragen försäljningsprocess står det nu klart att Östavallsågens maskinpark är såld. Det meddelar Norra skog i ett pressmeddelande.

Ett och ett halvt år efter beskedet om nedläggningen av Östavallsågen säljs maskinerna. Försäljningen uppgår till 57 miljoner kronor. Nu planeras demonteringen av maskinerna, som kommer pågå fram till juli. Det sker i samarbete med maskinhandlaren Åkerbloms.

– Redan under sommaren 2020 påbörjade försäljningen av maskinparken, eftersom dåvarande intressenter tackat nej till sågen, säger Henrik Jönsson, industrichef Norra skog.

Sågverkets avveckling

Det var i september 2019 som stod det klart att Norrskog (nuvarande Norra skog) avvecklar sågverket i Östavall, Ånge kommun. Omkring 100 personer berördes av nedläggningen. Anledningen till att de lade ner verksamheten var lönsamhet och logistik.

Två veckor efter beskedet hölls en manifestation där närmare 500 personer deltog. I januari 2020 bekräftade man att en förhandling pågick med Fiskareheden. I juni, åtta månader efter beskedet om nedläggningen kom, stängde sågen för gott.

Nu säljs alla maskiner.

Långsiktig planering

I dagsläget hyrs delar av området ut till företagare som har koppling till vindkraftsetableringen. Planen är att även industrilokalerna ska hyras ut när maskinparken flyttas ut i takt med försäljningen.

– Det blir nästa steg i vår slutgiltiga målsättning som är att medverka till nya etableringar, som skapar mer långsiktiga arbetstillfällen i Östavall, säger Henrik Jönsson i pressmeddelandet.

Östavallssågen övergår nu till Östavalls företagspark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östavallssågen

Mer i ämnet