Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För Monica Olofsson väntar en oviss framtid. Hör henne och några av de anställda inför avskedet på sågen i Östavall. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu sågas de sista stockarna i Östavall – sågverket läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en tredjedel av de cirka 85 anställda som berörs har fått nya jobb eller utbildning när Norra skog stänger sågen i Östavall, i Ånge.

Idag sågas sista stocken på sågverket i Östavall, Ånge kommun, och i dag träffas många av de anställda för sista gången. Vissa delar av produktionen har varit nedlagd sedan en tid tillbaka, men många har jobbat fram till i dag. SVT Nyheter Västernorrland har träffat några av de anställda inför avskedet.

En knapp tredjedel i nya jobb

En knapp tredjedel på sågverket har fått nya jobb eller utbildning trots en tuff arbetsmarknad.

– Jag hade sån tur nu att telefonen ringde förra veckan till mig, så jag fick ett jobb direkt efter jag slutat, säger Nicklas Larsson som jobbat på råsorteringen. Men för Monica Olofsson som jobbat på sorteringen under lång tid har det inte varit lika lätt att hitta vidare i livet.

– Man får väl vänta och se vad som erbjuds, men det är inte gott om jobb häromkring, säger hon.

Hårt slag mot de anställda

När Norrskog för åtta månader sedan meddelade att sågen skulle läggas ned var det ett hårt slag mot de cirka 85 anställda därutöver tillkommer underentreprenörer.

Sågverket i Östavall har byggts upp under 70 år och har alltid varit viktig för sysselsättningen i Ånge Kommun. Sågen har sedan 80-talet varit en del av skogsägarföreningen Norrskog och drivs i dag av Norra Skog som under våren bildades genom en fusion mellan Norrskog och Norra Skogsägarna.

Bristande tillgång på timmer är enligt Norra Skog anledningen till stängningen. Verksamheten ska nu flyttas och koncentreras till sågverket i Hissmofors, i Krokom i Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östavallssågen

Mer i ämnet