Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Olsson (C), nytillträdd ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik, berättar om den ovissa framtiden för Gene fornby. Foto: SVT

Efter namninsamlingen – Gene fornbys framtid i politikernas händer

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan överlämnades över 2 000 namnunderskrifter till Örnsköldsviks kommun till stöd för Genesmons arkeologiska friluftsmuseum. Byggnaderna har sedan i våras varit avspärrade och ännu finns inga besked om framtiden för fornbyn.

– Jag har som förhoppning att vi ska komma till beslut så snart som möjligt, säger Björn Olsson (C).

En utredning har pekat på tre alternativ framåt för den populära friluftsanläggningen, som är en rekonstruktion av en järnåldersboplats: Att bränna ner den i studiesyfte, att bevara och driva den vidare i kommunal regi, eller att rusta upp området och därefter driva det tillsammans med en entreprenör.

– Det finns också ett nytt förslag där vi diskuterat att överlåta det till en entreprenör i befintligt skick, säger Björn Olsson (C).

Utredningen blev klar för drygt ett år sedan och husen har varit avspärrade sedan i maj. Men fortfarande ingen plan för vad som ska hända till våren.

Ny nämnd ska besluta om fornbyn

– Det är olyckligt att det blivit så här, konstaterar Björn Olsson (C).

Han är nytillträdd ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik.

– Vi är en ny nämnd med nya ledamöter som måste få möjligheten att sätta sig in i det här. Vi har ännu inte haft vårt första möte, säger Olsson.

I klippet berättar Björn Olsson mer om hur han ser på anläggningen och dess framtid.

Om Gene Fornby

Utgrävningarna av bosättningen på Genesmon påbörjades 1977 och pågick till 1988. De visade att det funnits en gård från äldre järnåldern.

Gården ska ha varit rik, då man haft resurser att gjuta i brons och även förgylla exempelvis smycken. Här bodde en storfamilj med cirka 10 till 20 personer.

Under 90-talet byggdes en rekonstruktion av tre byggnader, ett långhus, en smedja och ett förråd.

Det officiella namnet är Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, men platsen är mest känd vid sitt tidigare namn, Gene fornby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.