Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 90-talet byggdes en rekonstruktion över bosättningen Foto: SVT

Namninsamling för Gene fornby – Örnsköldsviks kommun utreder

Uppdaterad
Publicerad

Boplatsen på Genesmon i Örnsköldsviks kommun var bebodd redan under järnåldern och under 90-talet byggdes en rekonstruktion av bosättningen. Byggnaderna har sedan dess förfallit och kommunen utreder nu olika åtgärder.

Området är avspärrat på grund av rasrisk sen en tid tillbaka, men det är något arkeologen Lena Edblom anser vara helt i onödan.

– En extern konsult har tittat på huset och han konstaterar att det finns både rötskador och att det finns mögel, men det finns ingen rasrisk, säger Lena Edblom.

Man har gjort in en namnsinsamling för att visa på intresset för att bevara platsen.

Fyra alternativ

Örnsköldsviks kommun har tagit fram fyra olika åtgärder för Gene fornby och ett av alternativen är att bränna ned byggnaderna.

– De övriga tre alternativen är att fortsätta driva det i kommunal regi, renovera upp det och arrendera ut det eller få något företag, näringslivet att ta över driften, säger Björn Olsson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsviks kommun.

Han understryker också att i och med att det är en nyvald nämnd måste de nya ledamöterna få sätta sig in i saken innan ett beslut kan tas.

Gene fornby

Utgrävningarna av bosättningen påbörjades 1977 och pågick tills 1988. Den visade att det funnits en gård från äldre järnåldern. Gården ska ha varit rik då man haft resurser att gjuta i brons och även förgylla exempelvis smycken. Här bodde en storfamilj med cirka 10 till 20 personer.

Under 90-talet byggdes en rekonstruktion av tre byggnader, ett långhus, en smedja och ett förråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.