Inga- Lill Gimbergsson, mjölkbonde i Faresta utanför Örnsköldsvik, summerar en tuff sommar, även om det ser ljusare ut nu när den andra skörden är på väg in. Foto: SVT/Anna Quayle

Efter torkan – foderbrist i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har slagit hårt mot lantbruket – med dåliga skördar både vad gäller spannmål och vall.
Två tredjedelar av bönderna i länet har nu brist på foder inför vintern – det visar färsk statistik från Lantbrukarnas riksförbund.

Peter Sundström från LRF:s regionsstyrelse i Västernorrland beskriver den första vallskörden som dålig, den andra som katastrofal medan den tredje ser ut att bli okej på vissa håll i länet, framför allt i Medelpad.

– Det var stora problem i den första skörden med ett 50-procentigt tapp sedan fortsatte torkan och den andra skörden försvann nästan helt, konstaterar han.

Ångermanland hårdare drabbat

Enligt Peter Sundström har torkan slagit hårdast i Ångemanland, i synnerhet inlandet, medan Medelpad klarat sig bättre. Klart är dock att det råder foderbrist inför vintern även om länets jordbrukare har gjort det man kan för att hitta lösningar.

– Man har gjort grovfoder av spannmål, slaktat ut djur och tagit en skörd till, säger Peter Sundström.

”Har precis så vi klarar oss”

Inga- Lill Gimbergsson, mjölkbonde i Faresta utanför Örnsköldsvik, summerar en tuff sommar, även om det ser ljusare ut nu när den andra skörden är på väg in.

– Den första skörden blev inte som vi hade tänkt, men den andra har blivit betydligt bättre. Och betet har varit sämre, det har inte vuxit som man vill.

SVT: Hur ser det ut med foder inför vintern för er?

– Jo, vi klarar oss nog precis.

Inga-Lill Gimbergsson konstaterar dock att torkan även inneburit merkostnader eftersom man bland annat blivit tvungen att stödutfodra. Och det kommer att kännas i plånboken även nästa år.

– Ja, kraftfodret kommer att bli dyrare, det är en ganska stor kostnad för oss. Det kommer att bli efterverkningar av torkan i ett par tre år, det kommer inte ikapp på en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer