Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder av snö har fallit i Örnsköldsvik under natten mot måndag. Foto: Thomas Sundberg

Efter vädervarningen – nu skottar Örnsköldsviksborna bort snön som föll

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnade i helgen för kraftigt snöfall längs kusten i Västernorrland under söndag och måndag. I Örnsköldsvik var det många som vaknade upp till ett kraftigt ökat snödjup och hemska plogvallar.

Längs den avsmalnade Solvägen i Kroksta i Örnsköldsvik syntes boende kasta snö med både skovel och slunga under måndagsförmiddagen. Vinden och den stora mängd snö som föll under natten hade förvandlat villaområdets infarter till ett vågigt hav av snö.

– Det måste ha kommit en meter totalt skulle jag gissa. Vi hade nog klarat oss med hälften kan jag tycka, säger Arne Burholm som tar hjälp av sin snöslunga för att flytta snön.

Enligt SMHI finns landets just nu största snödjup i Örnsköldsviks kommun. Vid mätstationen Hattsjöbäcken är snön 107 centimeter djup.

Arne Burholm använder snöslunga för att få bort all snö från sin infart. Foto: Thomas Sundberg/SVT

”Vaknade med ryggont”

Grannen mitt emot, Tomas Lindberg, har ingen snöslunga men den höga och breda barriär som plogvallen bildar mellan infarten och vägen, får honom att drömma om en.

– Ja det hade varit bra idag. Det är nog en bra investering. Man vaknade upp till det här i morse med ryggont. Men det är bara att göra det bästa av situationen.

Tomas Lindberg vaknade upp med ryggont efter gårdagens skottande. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Mer snö

Samtidigt som snöhögarna vid sidan av villaområdets infarter växer sig allt högre, fortsätter snön att falla. Enligt väderprognosen åtminstone fram till tisdag kväll.

– Det blir samma jobb imorgon. Det är bara att köra på, säger Tomas Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.