Foto: SVT Montage

”Eira faller blödande till marken”

Uppdaterad
Publicerad

KG Wästerlund i Lunde har växt upp med historien om tragedin 1931 – se och hör hans fängslande berättelse om katastrofen.

KG Wästerlund föddes i Lunde 1942. Där har han bott i hela sitt liv, och är kanske mest känd för att tillsammans med sin familj drivit Wästerlunds konditori vid Sandöbrons fäste i Lunde.

Men han har också intresserat sig för de så kallade Ådalshändelserna i maj 1931.

KG Wästerlund har växt upp med berättelserna om vad som hände när strejker, sympatistrejker och inkallade strejkbrytare söderifrån ledde fram till tragedin i Lunde den 14 maj då militären öppnade eld mot ett demonstrationståg. Fem människor dödades och fem skadades svårt.

För 20 busslaster

Han har hållit föredrag på platsen för händelserna för mängder av turister under flera årtionden.

– Jag har berättat hela den här historien för som mest runt 20 busslaster samtidigt. Jag har räknat ut att jag berättat om skotten här i Lunde för totalt åtminstone runt 100 000 människor genom åren, säger KG Wästerlund – som därmed kan sin sak.

Se och hör hans fascinerande berättelse i klippet här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.