Elaine Lindberg och Rodger Westin från Myckling, utanför Örnsköldsvik, blev av med bland annat guld och kameror, efter att tjuvar brutit sig in i deras hem. Foto: Anna Quayle, SVT

Tjuvarna slog till när Elaine och Rodger åkte och handlade

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottsnätverk etablerat sig i Sverige på allvar. Polisens underrättelsetjänst uppskattar att de idag begår upp till hälften av alla anmälda bostadsinbrott i landet.
Två av dem som drabbats av långväga inbrottstjuvar är Elaine Lindberg och Rodger Westin från Myckling.

I november i fjol slog inbrottstjuvar till när Elaine Lindberg och Rodger Westin åkte iväg för att handla mat. Männen tog sig in genom att bryta upp en ruta intill altandörren och kunde sedan öppna dörren inifrån.

– När vi kom hem upptäckte jag att toalettdörren var öppen och att det lyset var tänt, berättar Elaine Lindberg.

Smyckeskrinet var borta och det visade sig att tjuvarna hade fått med sig betydligt mer.

– De stal kassaskåp, guld, kameror, börsar, telefoner, konstaterar Elaine.

LÄS MER: Polisen: Organiserade bostadsinbrott ökar i Sverige

SVT: Vad var det värsta med att drabbas av inbrott?

– Att någon varit in ens hem – bara det känns väldigt otäckt. En otrygghetskänsla som var hemsk flera nätter efteråt, berättar Elaine Lindberg.

Tre män dömdes för brottet

De tre gärningsmännen som senare dömdes för inbrottet kom från Rumänien. Polisen vet inte om trion tillhörde en utländsk stöldliga, men enligt en ny nationell lägesbild över bostadsbrott som SVT tagit del av blir de internationella brottsnätverken allt mer aktiva i Sverige.

– Många kommer från forna östeuropeiska länder och är yrkeskriminella, säger Stefan Pettersson, inriktningsansvarig för internationell brottslighet på NOA:s underrättelseenhet.

De mobilt organiserade stöldligorna kännetecknas enligt underrättelsetjänstens kartläggning av en tydlig ledarstruktur där huvudmännen styr ligorna från hemlandet. I Sverige har så kallade ankarplatser för stöldgodset byggts upp.

TV: Så lurar DU tjuven

Ytterligare ökning väntas

Enligt polisen kommer ligornas etableringen i Sverige att fortsätta.

– Det kommer att öka långsamt. Om vi visar oss vara ett mer tillgängligt land än något annat land, så kommer det att öka här. Är vi mindre tillgängliga, att det är svårare för dem, kommer de att finnas i andra länder, säger Stefan Pettersson.

För Elaine Lindberg och Rodger Westin i Myckling har vardagen förändrats efter inbrottet.

– Vi försöker ha grejer ute på bron så att det ska se ut som att vi är hemma – att inte ha så himla välstädat just när vi åker bort, konstaterar Elaine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer