Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen berättar om innehållet i de aktuella e-cigaretterna och vad de anser om vapes. I klippet framgår också var eleverna på den aktuella skolan hittades och hur substanserna påverkade dem. Foto: Steven Senne

Elever i Sundsvall överdoserade på skola – vapes innehöll narkotika

Uppdaterad
Publicerad

De elever som fick föras i ambulans till sjukhus från en skola i Sundsvall i januari, hade rökt e-cigaretter med fyra olika narkotikaklassade substanser. Det framgår av provsvaren från nationellt forensiskt center, NFC.

Det var i januari som flera elever på en skola i Sundsvall fick åka ambulans till sjukhus efter att ha vejpat e-cigaretter.

Eleverna är under 15 år.

– Ärendet leder inte till någon lagföring eftersom personerna är under 15 år och inte straffmyndiga, säger Patrik Sundlöf på polisen i Medelpad.

Men den som sålt det då?

– Det kan nog finnas anledning för polisen att fortsätta jobba med det här.

Cannabisliknande ämnen- uppmaning till föräldrar

Av analysen som gjorts framgår att cigaretterna innehöll två olika THCP- preparat och två olika HHC-substanser, som nyligen blev klassade som narkotika.

HHC är en semisyntetisk cannabinoid som narkotikaklassades i Sverige under 2023.

THCP-substanserna blev klassade som narkotika i januari i år.

Tror du att de visste vad de rökte?

– Ja, det tror jag, säger Patrik Sundlöf.

Polisen säger att det finns anledning för föräldrar att vara uppmärksamma på om deras barn använder vapes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här berättade polisen Henrik Blusi och ungdomarnas tillstånd när de hittades och hur överdoserna hanterades. Foto: Arkiv, Anna Beijron/SVT

VAD INNEHÖLL VAPESEN?

I provsvaret framgår att följande substanser fanns i de analyserade vejpsen i Sundsvall:

  • Hexahydrocannabinol (HHC)
  • Hexahydrocannabinolacetat (HHC-acetat)
  • delta-9 tetrahydrocannabiforol (THCP)
  • delta-8 tetrahydrocannabiforol (THCP)

NFC:s kommentar: Substanserna HHC-acetat, delta-9-THCP och delta-8-THCP har 2024-01-16 blivit upptagna i Läkemedelsverkets förteckning över narkotika och anses därefter vara narkotika enligt narkotikastrafflagen.

E-cigaretter, eller vapes som de också kallas, är batteridrivna och har en behållare med ”e-vätska” som består av bland annat nikotin och smakämnen som banan, äpple och cola.

Vätskan hettas upp och omvandlas till ånga som man drar ner i lungorna. Men en del vejps kan innehålla narkotikaklassade substanser.

källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.