Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta blir bestörta” – hör fältarbetarna i Härnösand om det ökande vejpandet, och hur föräldrar reagerar när de får kännedom om att barnen använder e-cigaretter. Foto: Hans Lindblom/SVT

Fältarbetare i Härnösand: ”Vi har sett ungdomar i årskurs 4 vejpa”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands fältarbetare har på nära håll sett det växande vejpandet bland unga.

– De ser det som en häftig grej. De tänker inte på att det är starkt beroendeframkallande, säger Mattias Melander, fältarbetare i Härnösand.

Det har blivit allt vanligare bland unga att vejpa eller röka e-cigaretter. Så vanligt att cigaretter med tobak nästan helt försvunnit.

Nu visar dessutom en ny forskningsstudie från Danderyds sjukhus att vejpandet kan vara farligt för unga. Enligt studien kan unga personer få ökad blodproppsbildning och kärlpåverkan om de röker e-cigaretter, något som SVT:s Lilla Aktuellt var först med att berätta.

Fältarbetargruppen i Härnösand försöker ingripa om de ser någon under 18 år vejpa men det är inte alltid som föräldrarna tror att just deras barn kan hålla på med något sånt.

I klippet berättar fältarbetarna mer om ungas vejpvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.