Elever vände Sverigedemokraterna ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas valkampanj har kantats av protester. Så även i Sundsvall i dag. Under en debatt på Hedbergska gymnasiet vände en stor del av eleverna demonstrativt ryggen mot partiet i en tyst protest .

På torgmöten runt om i landet har människor i protest vänt ryggen mot partiet. Vid inledningen av debatten i dag i Hedbergskas aula ställde sig en stor del av eleverna upp och vände sig bort från scenen och SD-politikern Johnny Skalin.

– Det han står för tycker vi är fel, så vi tänkte att vi inte vill visa honom respekt utan vände oss om, säger Hedbergskaeleven Fanny Melberg, som deltog i protesten på några skolkamraters initiativ.  

EU-val 2014 – Mittnytt

Sverigedemokraternas besök på skolor har väckt starka känslor hos många elever. Samtidigt har partiet kritiserat hur de blivit bemötta under valet.

Mittnytt: Ska inte också Sverigedemokraterna ha en rätt att få delta i debatten och bli hörda liksom alla andra?

– Jo, absolut. Men vi åhörare har ju rätt också att vända ryggen mot dem och visar var vi står. Vi tycker inte att de är välkomna här, säger gymnasieeleven Oskar som deltog i protesten. 

Representanter för samtliga riksdagspartier fanns representerade i skolans debatt som handlade om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 – Mittnytt

Mer i ämnet