Eleverna om porren: ''Det fuckar upp ganska mycket''

Uppdaterad
Publicerad

På Ådalsskolan i Kramfors är många av eleverna som SVT träffar kritiska mot porr. Men tycker inte nödvändigtvis att ett filter är rätt väg.

Det är en samstämmig syn bland många elever på Ådalsskolan att porren, som exempelvis kan vara kvinnoförnedrande och våldsam, är problematisk och att det borde pratas mer om det i skolan.

– Nu i gymnasiet pratar vi inte mycket om det. Någon gång i högstadiet kunde någon lärare säga att ''sex i verkligheten är inte som i porrfilmerna'', säger en elev som SVT träffar på skolan.

och fortsätter:

– Det borde pratas mer om det eftersom att många, framförallt killar, kan få en ganska skev bild av hur sex är i verkligheten jämfört med porr. Det fuckar up ganska mycket, säger hon.

Obekvämt ämne

Christian Heimdal är en annan elev. Han tycker det inte är helt lätt att prata om porr.

– Det är sällan det händer att vi pratar om det.

Är det obekvämt att snacka om?

-Ja, det är det.

Viktigt att förstå varför

Nathalie Rullander tror att dels ett porrfilter skulle vara bra, men att prata om det kanske är ännu viktigare.

– Inför man bara ett filter kanske man inte förstår varför. Så det är bra om man kan prata också så man förstår varför. Då kanske man lär sig själv och inser att man kanske inte ska gå in där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.