Foto: Erik Nylander, TT

Kramfors tror på ett inre porrfilter

Publicerad

Många kommuner inför porrfilter på sina skolor. Kramfors har tekniken för det, men använder det inte.

– Vi jobbar mer med värderingar och bygga ungdomarnas inre filter, säger förvaltningschefen på Kramfors kommun Ulrika Hurdén.

Problematiken kring porr kan vara omfattande. Det gör så att en del kommuner inför porrfilter så att det inte ska gå att komma in på porrsidor om man använder skolans nätverk. Något som Kramfors kommun alltså väljer att inte göra.

– Gymnasieskolan har jobbat mycket med att prata värderingar och vi tycker vi har en bra process. Det ställer stora krav på vuxenvärlden att alltid vara där och möta och bemöta. Men det gör vi och tycker det går bra, säger Ulrika Hurdén.

Riskerar att filtrera bort viktiga saker

Skulle inte ett filter kunna vara ett bra komplement till att man även pratar om värderingar när det gäller porr?

– Då ska man vara medveten om att ett filter även kan ta bort sådant som det inte ska ta bort. Om man exempelvis jobbar med sexualitet och behöver ha tillgång till vissa sidor som filtret riskerar att ta bort, säger hon.

”Ett ämne som upprör känslor”

Ulrika Hurdén säger att det händer att föräldrar eller lärare ställer sig frågande till varför kommunen inte inför porrfilter på skolorna.

– Det dyker upp då och då. Det här är ett ämne som upprör känslor. Har något särskilt inträffat kan det bli lätt att snabbt säga ''vi förbjuder det'' och då inte tänker på konsekvenserna det kan få. Men när väl känslorna lagt sig och man för en sansad diskussion brukar våra argument förstås, säger hon.

Olika syn på filter i länet

Härnösand: Alla kommunens nät, trådburna och trådlösa, på skola och administration, har filter mot porr, alkohol, droger och reklam.

Sollefteå: Har filter mot bland annat spelsajter och porrsidor.

Kramfors: Har filter men använder det inte.

Örnsköldsvik, Ånge: Har inte filter men frågan diskuteras.

Sundsvall, Timrå: Har inte porrfilter på skolornas datorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.