Elin Berge, fotograf. Hennes bilder inleder kvinnoåret på Länsmuseet Murberget i Härnösand. ”Queejna/Queen” visas med start 8:e mars, internationella kvinnodagen.

Bilder bortom stereotyper

Uppdaterad
Publicerad

Jaktvapnet vilar tryggt i famnen. Hörselkåporna är på, blicken närmast bister. Hon är en av de kvinnliga jägare fotografen Elin Berge porträtterat. Det är en av bilderna som ingår i utställningen ”Queejna/Queen” på Länsmuseet.

Stereotyper, konventioner som hindrar. Fotografen Elin Bergs ställer nu ut bilder på Murberget, Länsmuseet i Härnösand. Premiär den 8:e mars, internationella kvinnodagen.  Bilderna på kvinnorna i jaktlaget i Västerbotten tillhör de senaste Elin Berge har tagit.

”Predators” har hon döpt bildsviten till.

”Queejna/Queen” är namnet på utställningen, där första ledet är hämtat från Sara Lidman, författaren, debattören och naturkraften från Västerbotten.

”Queejna” – ordet använde Lidman litterärt i sina verk för att beskriva mäktiga kvinnor, men inte då nödvändigtvis mäktiga i den konventionella betydelsen ”makthavare” , utan i en bredare kontext.

Inleder kvinnoår på Länsmuseet

Berges utställning blir också startpunkten på ett år där Länsmuseet lägger fokus på kvinnans situation i samhället.

– Det känns som en stor ära att inviga det här året, säger Elin, och det är en fantastisk möjlighet för mig att samla alla de här bllderna jag tagit sedan jag tagit sedan 2004, och jag är stolt över det.

Berges bilder är hämtade från en 14 årig produktion som började med samlingen ”Suicide Girls”.  De senaste bilderna på utställningen är hämtade från ”Predators” från 2018, en serie bilder på kvinnor i en miljö som starkt förknippas med det maskulina- älgjakten.

Bilderna i ”Predators” är tagna i Sorsele som har den högsta andelen kvinnliga jägare i landet.

Blod, vapen, urskog. Tradtionellt manliga domäner.

Mannen normen, kvinnan ”den andra”

– Jag tänker att kvinnor överlag i historien har placerats in som ”den andra”, i förhållande till en norm som är mannen, säger Elin

– Det som uppstår är frågeställningen vad som uppfattas som maskulint och vad som är feminint. 

– Det handlar om våra föreställningar om hur kvinnor ska vara och hur män ska vara, säger Elin Berge.

Berges bilder närmar sig stora frågor som migration, maktstrukturer, valfrihet som människa, välfärd och kärlek, som konsthistorikern Susanne Fessé skriver i utställningskatalogen. 

Elin Berge bor i Umeå och  har en bakgrund som tidningsfotograf på blanda annat Dagens Nyheter. Hon ingår i ”Moment Agency”, en nordisk fotogrupp.

Hon har bland annat samarbetat med musikern Frida Hyvönen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.