Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skena i vägen som ska göra det möjligt att ladda ett elfordon under färd testas just nu i Nyland. Foto: Hans Lindblom

Elvägsprojekt vintertestas i Nyland – laddar bilen medan du kör

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen för alla elbilsägare att kunna ladda bilen medan man kör – ungefär som på en bilbana. Ett test i den riktningen pågår i Nyland norr om Kramfors just nu.

En sträcka på 40 meter ska i ett och ett halvt år utsättas för norrländskt klimat och snöröjning. Trafikverket är huvudman i testerna som är en del i pågående elvägsprojekt som pågår i Lund och i Visby.

– Man ska kunna ladda fordonet under färd. Det sitter en avtagare under bilen och i vägen slås segmenten på medan man kör, berättar William Persson, montör på företaget Elonroad som utför monteringen.

96 miljoner kronor

Totalt satsar Trafikverket 83 miljoner kronor i projektet som totalt kostar 96 miljoner kronor över fyra år. Vintertesterna i Nyland kostar ungefär en miljon kronor.

I klippet ser du hur teststräckan i Nyland ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet