Elvy söderström är ordförande i socialdemokraternas valberedning. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Elvy i hetluften när Löfvens efterträdare ska utses

Uppdaterad
Publicerad

I söndags meddelade statsminister Stefan Löfven att han slutar. Nu ska valberedningen, där Elvy Söderström är ordförande, vaska fram en lämplig kandidat inför partiets kongress i Göteborg om ett par månader.

En intensiv tid har tagit vid för Socialdemokraternas valberedning efter Stefan Löfvens besked. I dagarna skickas en nomineringsanmodan till alla partidistrikt. En ny partiledare ska föreslås till valberedningen och distrikten har fram till första oktober på sig.

– När vi sedan har fått in allt ska ju vi naturligtvis i dialog med distrikt och andra jobba med det. I tid till kongressen ska vi presentera förslag till ny partiordförande, säger Elvy söderström.

Vill se större öppenhet

Det dröjde dock inte länge efter Löfvens besked förrän nomineringsproccesen kritiserades för att vara allt för sluten. Flera har höjt rösten för en mer öppen process men det ställer sig Elvy frågande till.

– Jag vet inte riktigt vad de menar med transparens. De kanske inte har varit med förut och inte vet hur saker och ting går till. Jag hajar inte riktigt vad det är som inte är öppet.

Kvinnlig partiledare?

Ett annat krav från flera håll är att nästa partiledare blir en kvinna.

– Det låter ju roligt att de vill det. Men jag kommer varken säga det ena eller det andra. engagemanget är stort om vem som ska bli vår ordförande, men vem det blir, det ska vi i laget först ta in ifrån partiet runt om i landet, så får vi se vad det blir.

”Många har fällt tårar”

– Det kändes i magen. Det har känts så tryggt med Stefan som vår partiordförande och Sveriges statsminister. En man som har löst upp de mest komplicerade knutar. Men sedan så gjorde jag samma reflektion som han själv. Som Stefan säger ”det var inte lätt men helt rätt”. Men visst bubblade det och visst kom det tårar. Det är många som har fällt tårar för det har varit så tryggt och vi har varit bortskämda med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.