Foto: Privat

Alpina talangen från Sundsvall tävlar för Tyskland och gör succé i Europacupen

Uppdaterad
Publicerad

Alpina skidåkaren och supertalangen Emma Aicher från Sundsvall kom trea i Europacupen i Österrike nyligen men inte i den svenska landslagsdressen. En av Sveriges kanske mest lovande åkare på damsidan tävlar numera för Tyskland.

Det var i Europacuptävlingarna i Österrikiska Zell Am See som genombrottet kom för den 17-åriga Sundsvallstalangen. Emma blev trea och slog flera etablerade världscupåkare. Efter första åket var hon överraskad av resultatet.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag var nöjd med åket och att jag kanske kunde ligga topp 20, sen blev jag väldigt förvånad när jag låg fyra, berättar Emma. 

Ledde EC-tävling

Hon har haft flera bra resultat på gång, bland annat ledde hon efter första åket i en Europacup i Frankrike men körde ur i andra åket.

Emma Aicher är uppvuxen i Sundsvall, där hennes familj fortfarande bor. Hon är fostrad i Sundsvalls slalomklubb och har haft stora framgångar som ungdomsåkare. Inför den här säsongen bestämde hon sig för att lämna Sverige och skidgymnasiet i Järpen och flytta till tyska Berchtesgaden och skolan Elitschule des Sports. Emma har både svenskt och tyskt medborgarskap och plockades upp av det tyska landslaget.

– Det är framförallt träningsmöjligheterna i alperna som gjort att jag ville byta, förklarar hon.

Sverige tappar talang

Det finns ingen schism bakom beslutet att tävla för Tyskland men man kan konstatera att Sverige, i ett läge när återväxten i alpinsporten är ett problem, har tappat en av de mest lovande talangerna.

Men kanske dyker Emma upp i Sundsvall till påsk när det är internationella tävlingar i den gamla hemmabacken, men då i den tyska fartdräkten.

– Jag ska fortsätta att åka i Europacupen i slalom och storslalom och sen förhoppningsvis kan jag åka till Sverige och tävla, säger hon.

Se Emmas åk i Europacupen och hör henne berätta om flytten till Tyskland i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.