Emma från Sundsvall vägrade vaccinering – blev av med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Emma Sjöberg från Sundsvall är den första personliga assistenten i landet som blivit av med sitt jobb på grund av att hon inte ville vaccinera sig. Efter beskedet har hon blivit hett nyhetsstoff och reaktionerna har strömmat in.

Emma jobbar som personlig assistent och har valt att inte vaccinera sig mot covid-19. Något som Sundsvalls Tidning var först att berätta om. Hennes val accepterades inte av hennes arbetsgivare, Lystra Assistans, som beslutat att all personal ska vara fullvaccinerad

– Jag förstår att man kanske kan se det som en trygghet men jag upplever att vi alla kan vara en risk för smitta oavsett om man är vaccinerad eller inte. Jag tycker att deras beslut skapar en onödig separation i samhället, säger Emma Sjöberg.

Coronaviruset i Västernorrland

Fick samtal från chef

I mitten av december fick hon ett samtal från sin chef som sa att hon var uppsagd, dagen därpå lämnade hon jobbet som personlig assistent åt en brukare hon varit hos i fem år.

 – Min brukares gode man valde att följa assistansbolagets policy, berättar Emma.

Någon chans till att jobba med något annat fanns inte.

 – Nej, hon var rak med det min chef, eftersom det gällde alla Lystras kunder.

Svårt läge enligt fackförbundet

Emma har inte varit i kontakt med facket om uppsägningen och planerar inte att driva sitt fall rättsligt.

Är det rädslan för biverkningar eller det fria valet som väger tyngst för dig?

 – För mig har det nog blivit det fria valet. Det känns konstigt att vi inte ska få ha de mänskliga rättigheterna att bestämma vilket läkemedel vi vill ta.

Hör Emma Sjöberg berätta om sitt ställningstagande i klippet.

Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du information om hur du skyddar dig själv och andra från smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet