Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Sjödén (S), oppositionsråd i Sollefteå litar på informationen från bolaget. Mikael Nilsson, tf affärsutvecklingschef på Uniper Sverige hoppas att de nya ägarna är villiga att fortsätta satsa på Långseleprojektet. Foto: svt

Långselefabriken: Energijätten Unipers ekonomiska problem ett orosmoln för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Enegijätten Unipers stora ekonomiska problem har skapat oro i Sollefteå kommun. Tillsammans med sydafrikanska Sasol planeras en fabrik i Långsele för tillverkning av grönt flygbränsle, men energikrisen har gjort Uniper konkursmässigt, och tyska staten tvingats ta över bolaget för att rädda det.

Frågan är ju förstås hur och om den här krisen påverkar Långseleplanerna.

– När vi hörde om det kändes det inte bra, säger oppsositionrådet i Sollefteå kommun, Åsa Sjödén (S)

Flygbränslefabriken i Hamre

Men kommunen tycks lita på den information man får från Uniper, även om det viktiga investeringsbeslutet från bolaget kommer först i slutet av 2023 eller början av 2024.

– Ja, det är ganska långt bort, men vi jobbar så tajt med dem att jag inte ser att det ska vara några problem, säger Sjödén till SVT.

Vill inte spekulera i tyska planer

Är de nya ägarna, den tyska staten, villiga att  satsa de miljarder som krävs?

– Ja, det hoppas jag, säger Mikael Nilsson, t f affärsutvecklingschef på Uniper under ett informationsbesök i kommunen, som samtidigt tillägger att han helst inte vill spekulera i den tyska statens strategi.

Kommunen köper mer mark

Under tiden jobbas det på. Kommunen köper in mer mark där fabriken ska byggas och en ny detaljplan ska tas fram, samtidigt som Uniper har sökt pengar från Energimyndigheten för att göra en så kallad genomförandestudie; en omfattande undersökning där bland annat affärsmodellen för projektet ingår. 

Kommer det att stå en fabrik på Hamrefältet i Långsele 2026?

– Om allt går som det ska finns det absolut möjlighet att vi är klara 2026, säger Mikael Nilsson.

– Den kanske inte är helt färdig, men den kommer att vara där, tror oppositionsrådet.

Så här är det tänkt att se ut på Hamrefältet i Långsele när flygbränslefabriken står klar 2026 – om allt går i lås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet