Rektorn på Engelska skolan i Sundsvall är positiv till att företaget börsnoteras. Foto: SVT

Engelska skolan har börjat handlas på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Koncernen till Sundsvalls största grundskola gick i dag in på börsen och handeln mötte direkt kritik från Lärarförbundet.

– Tanken är inte att man ska tjäna pengar på undervisning, säger Nadia Ålander, Lärarförbundet Sundsvall.

Mitt i höstens debatt om vinster i välfärden startade handeln med 29 procent av aktierna i Engelska skolan på Stockholmsbörsen.

Engelska skolan är den största grundskolan i Sundsvall och rektorn, Pascal Brisson, säger att föräldrar, lärare och elever kan vara lugna – skolan kommer inte att påverkas negativt.

– Vi har en bra vinstmarginal här och den är tillräcklig. Även om vi börsnoteras och kraven ändras påverkar det inte oss här i Sundsvall.

Så du säger att det inte kommer påverka verksamheten överhuvudtaget?

– Jag tror verkligen inte det. Många har ställt den frågan och den är befogad. Men jag känner mig helt trygg med att det kommer gå bra, säger Pascal Brisson.

Lärarförbundet i Sundsvall anser däremot att det kan finnas vissa problem med vinstkraven.

– Tanken är inte att man ska tjäna på att driva undervisning. Undervisningen i sig är det primära och det ska sättas i första rummet, inte att få ut vinst, säger Nadia Ålander, styrelseledamot i Lärarförbundet Sundsvall.

När skolkoncernen gick ut på börsen i morse så sköt den direkt i höjden. Pascal Brisson säger att han själv kommer köpa aktier i företaget och han tror att många lärare kommer göra likadant.

– Jag kommer absolut investera. Jag tror på Engelska skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.