Enkorn och svedjeråg – dåtidens sädesslag kan bli framtidens räddning

Uppdaterad
Publicerad

Det bakas med mjöl mald på svedjeråg, enkorn och hallandsvete i bagarstugan i Husum. Det är inte bonderomantik eller nostalgi som gör att man väcker liv i de nästan bortglömda sädesslagen. Karin Gerhardt, forskare vid SLU tar torkan 2018 som exempel.

– Den svenska spannmålsskörden halverades, men de gamla sorterna påverkades inte alls lika mycket, säger hon.

Karin Gerhardt är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat, där man bland annat undersöker kulturspannmålens potential i framförallt ekologisk odling.

Bättre för kropp och klimat

Forskningen visar att de gamla sädesslagen har en lite högre halt mineralämnen. Men det Karin ser som det viktiga är att öka antalet fullkornsmjöl och på så sätt göra bröden nyttigare. Och de är positiva för klimat och miljö.

I videon förklarar hon också varför de är bättre för klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.