Lars i Husum vill rädda forntida sädesslagen: ”Risken är att de försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att odla kulturspannmål ökar i Sverige.  Lars Lindström i Husum odlar sedan flera år de forntida sädesslagen råglosta och speltlosta med målet att såväl bevara som utveckla.

– Jag vill rädda de spillror som finns kvar, säger han.

Fler och fler har fått upp ögonen för de gamla sädesslagen som odlades i Sverige för flera tusen år sedan, bland annat för att de har andra egenskaper än moderna spannmål.

– Kulturspannmål har generellt bättre tolerans för variationer i klimatet, de står ofta bättre emot torka och extremväder, säger Lars Lindström.

Aktualiseras av klimatet

– Klimatförändringarna har gjort att man fått fokus på livsmedelsförsörjningen, säger Lars Lindström.

Han har odlat råg- och speltlosta sedan 2002 – något han är ensam i Sverige om – och sitter i styrelsen för föreningen Allkorn, som jobbar för att bevara lokalt anpassade stråsädessorter.

– På 1900-talet har råg- och speltlosta i stort sett försvunnit från hela Europa och i Sverige finns det bara kvar i genbanker och allmogeåkrar.

Lars Lindström jobbar också med utveckling och förädling. Förhoppningen är att sädesslagen ska kunna användas i exempelvis bröd och öl – tunnbröd har han redan testat att göra.

– Man har ätit råglosta i mer eller mindre 6 000 år men ingen har tidigare vetat hur det smakar eller vad det är för näringsanalys, tills nu, säger Lars Lindström.

Se och hör Lars berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.