Stefan Löfstedt i vävland utanför Timrå blev först i länet att få ny elmätare Foto: Per-Erik Ström / SVT

Eon byter ut alla elmätare hos sina kunder

Uppdaterad
Publicerad

Först att få en ny elmätare i Västernorrland blev Stefan Löfstedt i Timrå när hela projektet drog igång under måndagen. Totalt är det omkring 87 000 mätare som ska bytas i Mellannorrland och Timråborna blir först med att få den nya elmätaren.

– Det är kul att vara först och att man skall kunna övervaka sin strömförbrukning, säger Stefan Löfstedt.

Bakgrunden till mätarbytet är dels myndighetskrav, men det finns också fördelar för både kunden och Eon.

– Ett av de nya kraven är att mätaren skall vara förberedd för solceller, säger Robert Tretinjak som är projektchef på Eon.

Han berättar även att de nya mätarna är förberedda för digitala tjänster som kan visa på hushållets energitjuvar. Det skall gå att följa sin elförbrukning i realtid, vilket gör det lättare att påverka förbrukningen.

15 månader

Hela projektet med att byta mätarna kommer att pågå i 15 månader. Men det är inte bara Västernorrlänningar som får sina elmätare utbytta. Samtliga Eons kunder, runt en miljon hushåll, får nya mätare och det blir en investering på cirka två miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.