Johan Aspegren, presschef på Eon förklarar vad man tror har hänt i Junsele. Problem med stamnätet ledde till att proppar gick och det kan tyda på en sättning i nätet. Foto: Eon / TT

Eon förklarar strömavbrottet – fel på stamnätsledning

Uppdaterad
Publicerad

Det stora strömavbrottet i Västernorrland på onsdagseftermiddagen har lett till stora problem under torsdagen. Bland annat fick skolan i Junsele stänga då temperaturen endast var tio grader.

Ett fel i Svenska kraftnäts stamnätsledning under onsdagen kan ligga bakom de omfattande problemen med bland annat fjärrvärme i Junseletrakten under torsdagen, menar Eons presschef. Felet orsakade ett större strömavbrott som drabbade drygt 3000 elabonnenter i Västernorrland. Strömavbrottet varade mellan kl 15.23 och 15.53 på onsdagen.

Degerforsens kraftverk i Junsele Foto: SVT

– Just kring Junsele är det en stor elproduktion i Degerforsen. Under en mycket kort tid har produktionen gjort att det blivit sättningar i nätet av allt att döma, säger Jesper Aspegren som är presschef på Eon.

Fel spänning

Han förklarar att det kan ha påverkat frekvens och spänning. 

– Det kan ha gjort att utrustning blivit skadad. Då ska man kontakta sitt försäkringsbolag i första hand. Men är det vårt fel så står ju vi för alla självrisker, säger han.

Vad kan ha skadats?

– Framför allt elektroniken, men det räcker ju för allting styrs ju elektroniskt idag. Det kan vara hemma hos privatpersoner och även i industrier, och det är inte bara värmen det handlar om det kan vara andra saker.

– Det är jättestora konsekvenser om det är som vi misstänker.

I klippet förklarar Eon vad de menar med en ”sättning i nätet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer