Hemtjänsten berättar om problemen som uppstått efter strömavbrottet Foto: SVT

Många drabbade av strömavbrottet – förstörd elektronik

Uppdaterad
Publicerad

Värmepumpar som gått sönder, hissar som står stilla. Sociala medier fylls av vittnesmål om hur privatpersoner drabbats av elproblemen i området och Britt-Marie Hellgren måste gå hem från jobbet.

Det är uppenbart att onsdagens strömavbrott fick oanade konsekvenser. I Junseles facebookgrupp skriver privatpersoner om förstörda spishällar, värmepumpar och pelletsbrännare som inte fungerar.

Britt-Marie Hellgren bor i Junsele.

– I går vid halv fyra small det till ordentligt, sen gick strömmen, berättar hon.

Värmepumpen stannade

Hemma hos henne gick två huvudsäkringar sönder och efter det har inte värmepumpen fungerat. 

– Det var kallt i morse. Vi kör med elpannan, men de blir inte lika varmt så nu har vi satt in ett element, säger Britt-Marie Hellgren.

Hon jobbar vanligtvis på skolan som måste stänga då det bara var tio grader i klassrummet.

– Nu jobbar jag hemifrån.

Kallt för de äldre

Äldreboendet Gunillagården i Junsele är en av dom fastigheter som drabbats av strömavbrottet, men vid lunchtid var värmen tillbaka igen. Däremot är det oklart hur strömavbrottet har drabbat de vårdtagare ute i byarna som har hemtjänst. Totalt är det mellan 65 och 70 personer som har hemtjänst.

– Jag har sagt till personalen att om någon av de gamla har det kallt hemma så får den följa med till Gunillagården, säger områdeschef Gunilla Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer