Ett år efter kungabesöket – nu stängs elen av

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranterna fick maka på sig för kungen och broinvigningen. Som plåster på såren fick man el indragen till husvagnslägret men nu kommer beskedet: Elen stängs av.

Inför de kallaste vintermånaderna har Sundsvalls kommun beslutat stänga all el till husvagnarna i inre hamnen. Av ett 50-tal boende i lägret är tio barn. Det yngsta är sex månader.

Oåterkalleligt beslut

Kommunens säkerhetschef har beslutat att stänga elförsörjningen till lägret av säkerhetsskäl. Enligt Gunnar Åberg har det skett farliga och olagliga elinstallationer i de elskåp kommunen satt upp. Han säger sig inte vilja ta ansvar för att det utbryter bränder eller att någon dör till följd av elen i området.

– Vi har satt upp instruktioner men får det inte att fungera. Beslutet att stänga av strömmen är oåterkalleligt och om det blir extremt kallt kan vi alltid erbjuda plats på ett härbärge, säger Gunnar Åberg.

SVT: Men är det rimligt att stänga elen under den kallaste perioden av året?

– Vi måste samtidigt komma ihåg att socialförvaltningen utreder en långsiktig lösning på EU-migranternas boendesituation. Själv tar jag ansvar för säkerhetsfrågor och då ser jag inget annat alternativ än att stänga av elförsörjningen till området, säger Åberg.

Kungen ilsknade till

Frågan om elen till migrantlägret är en het potatis. I fjol höll kung Carl Gustaf till och med på att ställa in sitt besök vid broinvigningen i Sundsvall när det stod klart att migrantlägret i inre hamnen flyttats för att ge plats för invigningsceremonier och kungatal. ”Vi ställer oss mycket frågande”, meddelade kungahuset i ett pressmeddelande och det visade sig senare att kungen gått så långt att han hotat ställa in.

Förhandlingarna med hovet pågick in i det sista och samma morgon som bron skulle invigas bad kommunen offentligt om ursäkt och lovade EU-migranterna el som plåster på såren.

Förhandlingar med hovet

Med det lät sig kungen nöjas. Vid lunchtid landade han i Sundsvall och Sundsvallsbron kunde invigas som planerat.

Men det var då det. Nu stängs elen av, vilket sker samtidigt som det också skett flera polisanmälningar om allvarliga trakasserier av migranterna i lägret.

SVT: Hur vet ni att det inte är utomstående som saboterat elskåpen?

– Det kan jag inte tro. Elskåpen står så placerade att man måste ta sig in bland husvagnarna för att komma åt dem. Det skulle ha märkts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet