Organisationsmodellen med länskliniker har orsakat stor skada för kirurgiverksamheten i Örnsköldsvik, menar Ångermanlands läkarförenings ordförande Lars Rocksén. Foto: SVT / arkiv

”Ett frånvarande ledarskap”

Publicerad

Organisationsmodellen med länskliniker har gjort det ”omöjligt att vara närvarande i ett konstruktivt och utvecklande ledarskap på alla tre orterna samtidigt”. Det skriver Ångermanlands läkarförening i ett pressmeddelande sedan det blivit känt att länsverksamhetschef Leif Israelsson fått sparken.

Leif Israelsson har de senaste åren varit länsverksamhetsansvarig för kirurgi, urologi och öron-näsa-hals i Region Västernorrland.

På onsdagen stod det klart att han får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det på grund av samarbetssvårigheter med sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson.

– Tyvärr har uppdraget att hålla ihop och utveckla länsverksamheten inte fungerat fullt ut som så väl behövs, säger Nina Fållbäck Svensson.

”Brister i ledning”

I ett pressmeddelande kommenterar nu Ångermanlands läkarförening beslutet om att entlediga Leif Israelsson från uppdraget som länsklinikchef.

Uttalandet sker bland annat mot bakgrund av att Örnsköldsviks sjukhus nu står helt utan fast anställda kirurger.

”Det är tydligt att nuvarande organisation har orsakat ett frånvarande ledarskap vid Sollefteå och Örnsköldsvik sjukhus med efterföljande brister i ledning och utvecklingsmöjligheter”, skriver läkarföreningens ordförande Lars Rocksén.

Sågar organisationsmodellen

Det kostateras att Leif Israelsson under sin långa tid som chef för kirurgin vid Sundsvalls sjukhus skapat en välfungerande verksamhet där.

Men:

”Ångermanlands läkarförening vill vara tydliga med att organisationsmodellen med länskliniker som införts i Region Västernorrland gör det omöjligt att vara närvarande i ett konstruktivt och utvecklande ledarskap på alla tre orter samtidigt.”

Har orsakat skada

Lars Rocksén poängterar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen redan i januari i fjol gav regiondirektören i uppdrag att utveckla och säkra akut kirurgi i Örnsköldsvik – men att passivitet från länsklinikledningens sida ”har orsakat skada i organisationen”.

Ångermanlands läkarförening betonar att det nu ”krävs tydliga beslut för att säkra kompetensförsörjning och skapa en god arbetsmiljö med ett närvarande utvecklande ledarskap för att Örnsköldsviks sjukhus ska fortsätta vara en god leverantör av vård.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.