• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drygt 22 000 fordon per dygn passerar genom centrala Örnsköldsvik. Sju regioner i landet vill nu se en dragning utanför centrum. I klippet ger Elvy Söderström (S), ordförande i Botniska korridoren, sin syn på chanserna att projektet väljs ut i den nationella transportplanen. Foto: SVT

Ett steg närmare E4-tunnel i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

En E4-tunnel genom Åsberget i Örnsköldsvik saknar fortfarande finansiering och finns inte med i den nationella infrastrukturplanen.

Nu lyfter sju regioner i Sverige fram projektet som ett av de prioriterade i landet när det gäller framtida vägsatsningar – ett stöd som kan bli betydande när besluten om framtida investeringar ska fattas.

– Det är en styrka att vi kan ställa oss bakom varandras behov. Vi har en samsyn när det gäller behovet av infrastruktur, säger Elvy Söderström (S), ordförande i Botniska korridoren och före detta kommunalråd i Örnsköldsvik.

De fem nordligaste regionerna har via Botniska korridoren samarbetat kring infrastrukturfrågor i flera år, men nu har även Dalarna och Örebro anslutit sig.

Ny plan ska tas fram

Arbetet med att ta fram en ny nationell transportplan pågår sedan i somras. Genom att gemensamt lyfta fram ett antal utvalda satsningar hoppas de sju regionerna få igenom sina prioriteringar – på vägsidan handlar det bland annat om ny omfarter i Örnsköldsvik och i Brunflo.

– Vi gör ett inspel till Trafikverket där vi har plockat ut objekt som kan genomföras inom tre år. Vi är överens alla sju regioner, säger Elvy Söderström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E4-tunnel

Mer i ämnet