Ett väloljat maskineri

Uppdaterad
Publicerad

I snart 20 år har de pågått – vinterspelen för handikappidrott i Sollefteå. Undan för undan har Paralympic Winter World Cup vuxit i omfattning – och det hela har utvecklats till en väloljad organisation. SVT tittade in bakom kulisserna en vanlig tävlingsdag.

Klockan är halv nio på morgonen – men på Paralympic Winter World Cups högkvarter på Hallstaberget på ”Sollefteås tak” är det redan full fart sedan en timme tillbaka.

Det ska köras sitski i dag,15 resp 12 kilometer herrar och damer, och det är mycket som ska ordnas före start.

Paralympic Winter World Cup 2013

Sara Tellebo är en av volontärerna som jobbar med att få ordning på nummerlapparna och se till att de kommer till rätt tävlande.

– Det har gått bra hittills. Vi börjar i god tid och vi brukar hinna med oss, säger hon.

Ingen klagar

SVT: Vad är det värsta som kan hända?

– Ja, det är väl att någon får fel nummer och kommer och klagar. Men hittills har det inte hänt.

Uppe på skidskyttestadion där även längdskidtävlingarna har start och mål jobbar bland andra koordinator Håkan Rylholt med startlistorna.

– Det gäller att ha ett flyt här så att inte starterna blir försenade eller att förvirring uppstår, säger han.

Varannat år

SVT: Vad kan gå fel här? Att ni blandar ihop namnen?

– Haha, nej, den risken är väldigt liten. Allt är datoriserat så det är nog ingen fara. Nej, det viktigaste är väl att det inte blir några försinkningar så att tidsschemat kan hållas.

Sedan 1995 har spelen anordnats varannat år. Numera har tävlingarna i längskidåkning och skidskytte VM-status. Den tredje grenen som det tävlas i under Sollefteåspelen är kälkhockey.

Rejäl organisation

Observatörer från det internationella handikappidrottsförbundet är på plats. Allt måste klaffa. Och det kräver förstås en rejäl organisation.

– Allt som allt är vi nu runt 200 personer som jobbar med det här, nästa alla ideellt. Det är både volontärer, alltså skolelever, och folk som tar ledigt från sina civila jobb för att vara med och hjälpa till, berättar tävlingsgeneralen Elisabeth Byström.

För varje år har ambitionsribban höjts. Nu har man till exempel städslat en professionell speaker, som sätter extra guldkant på stämningen kring stadion. Randy Ferguson från Kanada kommenterar tävlingarna i rasande tempoi på engelska, och i de avgörandse momenten även på franska.

Hoppades på bandy

– Det är verkligen jätteroligt. Jag har varit med även vid tidigare paralympicstävlingar, och då lär man känna båda de tävlande och ledarna. Det är jättetrevligt och väldigt inspirerande.

Till sin besvikelse tvingades Randy konstatera att han inte – som han hoppats på – får möjligheter att gå och se en match ”utanför programmet” i sin absoluta favoritsport: bandy.

– Jag hade hoppats att kunna komma ifrån någon kväll här och gå och se en bandymatch. Men det spelas tydligen inte bandy i någon större utsträckning här, suckar han.

Besjälade

Men Randy Ferguson är förstås ett undantag. De allra flesta jobbar helt ideellt, besjälade av att vilja ge de allra bästa förutsättningarna för idrottens verkliga hjältar.

Men ibland kan det bli tokigt ändå.

– Ja, när vi packade upp nummerlappskartongerna i förra veckan stod det ”Piteå” på dem. Då ringde jag kollegerna där – och på deras stod det Sollefteå. Då belv jag full i skratt. Men det ordnade sig ändå, vi bytte lite snabbt och så var det problemet löst, berättar Elisabeth Byström leende.

Paralympics Winter World Cup i Sollefteå pågår fram till den 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympic Winter World Cup 2013

Mer i ämnet