Ett yrkesliv i rutan – Lisa Hansson

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i Mittnytts jubileumsserie är ett reportage om den regionala nyhetsjournalistiken genom tiderna. Lisa Hansson har varit med under hela resan.

Mittnytt fyller 40 år i år – och varje fredag i oktober tittar vi tillbaka på hur ditt favoritprogram för regionala nyheter har utvecklats genom åren, ur lite olika perspektiv.

I första delen sätter vi fokus på journalistiken – med hjälp av ett av våra populäraste och mest rutinerade nyhetsankare genom tiderna. Numera är Lisa Hansson pensionär, men så gott som hela hennes yrkesliv har handlat om att förmedla regionala nyheter.

Mittnytt 40 år

I inslaget förekommer flera klipp ur Mittnytts historia. Tre av dem kan ni se här i sin helhet:

Spökkatten

Familjen Engströms villa i Fäggeby hamnade under några veckor 1983 i svenska folkets fokus. Vad låg egentligen bakom det jamande lätet i villans väggar? Var det en katt? Eller kanske något utomjordiskt väsen? Så gott som alla till buds stående medel användes i jakten på klarhet – och Mittnytt bevakade förstås också turerna i den märkliga historien. Till slut visade sig mysteriet ha en rätt begriplig förklaring, i form av en gnällande fläktventil.

Dramatisk brobrand

Bygget av den spektakulära Höga Kusten-bron var i full gång på våren 1995. Plötsligt blev ena pylonen en dödsfälla när en byggnadsställning började brinna, hundra meter ovanför vattenytan. Då klev kranförare Bosse Westin in i bilden – och blev hjälte på kuppen.

Ubåtsjakt

I maj 1983 riktade hela Sverige blickarna mot vattnen utanför Sundsvall. Alnöbon Ragnhild Berg var inte ensam på att vara tvärsäker på sin sak – det fanns ubåtar under ytan. Efter att en sovjetisk ubåt gått på grund i Gåsefjärden 1981 sparade det svenska försvaret inga resurser på att undersöka tipsen. Mittnytt var förstås också på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittnytt 40 år

Mer i ämnet