Eva Möller Wiklund: vi trodde att vi hittat den perfekta lösningen för vår hund, men det kom att bli rena mardrömmen.

Hund plågades till döds

Uppdaterad
Publicerad

Eva Wiklund i Sundsvall behövde omplacera sin hund. Hon fick kontakt med en kvinna i Jämtland som fick ta hand om hunden. Det hon inte visste var att kvinnan har hundförbud i Norge efter avlöjande om flera fall av djurplågeri.

Rotweilern Rocky behövde mer aktivitet än vad Eva Möller Wilkund kunde erbjuda, inte minst efter hon fick problem att gå längre sträckor. Det fick Eva att börja söka efter en ny familj till sin hund.
Via en annons på blocket fick Eva kontakt med den norska kvinnan.

– Allt lät perfekt, säger Eva till Mittnytt,  en stor gård uppe i Jämtland med rejäla utrymmen, det lät perfekt för en hund som Rocky.

Kvinnan målade upp en paradisisk tillvaro för hunden och Eva trodde på henne och gjordes upp om en tidpunkt när hunden kunde hämtas.

Men Eva hann knappt säga farväl till Rocky innan mardrömmen började. En god vän hörde av sig och berättade vad hon visste om den norska kvinnan – det visade sig att hon 2010 flyttat från Norge till Sverige och Jämtland efter att ha dömts i domstol till livstidslångt förbud att hålla på med hundar.  Kvinnan var helt enkelt känd som en ökänd djurplågare i sitt hemland.
Bland annat hade ett stort antal valpar hittats i kvinnans frys.

Eva tog då åter kontakt med den norska kvinnan, som dock inte ville lämna tillbaka Rocky. Men Eva gav sig inte, utan tog med sig en vän för att hämta tillbaka hunden. Den syn som mötte henne var fruktansvärd – med sina egna ögon såg Eva hur kvinnan injicerade något via en spruta i hunden, samtidigt som hon brände päls och hud med en tändare.

– Efter 6 dagar på gården kände Rocky inte igen mig, han reagerade inte på sitt namn, och gick bara runt i cirklar och ylade som en gammal get, berättar Eva.

Hon fick till slut med sig hunden tillbaka till Sundsvall, men den var då i så dålig kondition att den en kort tid senare fick avlivas.

Hela händelsen utreds nu av åklagre i Östersund, och Eva har dessutom – tillsammans med en annan drabbad hundägare – JO-anmält Länsstyrelsen i Jämtland som de menar borde ha agerat i tid.

-  Jag har fortfarande mardrömmar om det här, säger Eva Möller Wiklund till Mittnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer