Kramfors funderar på vaccinationsintyg vid nyanställning: ”För en dialog”

Publicerad

Västernorrlands kommuner ställer inga krav på att man måste vara vaccinerad mot covid-19 för att arbeta med äldre och sköra.

Det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter genomfört.

– Just nu för vi en dialog och funderar om vi ska införa även vaccinationsintyg vid nyanställning, säger Mikael Gidlöf, välfärdschef Kramfors kommun.

I SVT:s enkätundersökning uppger en majoritet av landets kommuner att de inte frågar eller kollar om personal som vårdar äldre är vaccinerade mot covid-19.

Så här svarade Ånge kommun i enkäten, på frågan om hur man hanterar personal inom vård och omsorg som är ovaccinerad:

– Vi erbjuder all personal att vaccinera sig men det finns inte ännu något beslut om att personalen måste vara vaccinerade för att arbeta i verksamheten, svarar Joakim Lindkvist, verksamhetsutvecklare Ånge kommun.

Sundsvalls kommun på samma fråga:

– Vi informerar, uppmanar och vädjar till personal för att de ska vaccinera sig så att vi skyddar de sköraste äldre och de med funktionsnedsättning. Vi använder fortfarande visir eller munskydd och förstärkt arbetsklädsel vid nära vårdkontakt. Vid misstanke om smitta använder i förstärkt arbetsklädsel och en annan typ av munskydd, svarade Ing-Britt Madsen, verksamhetschef hälso- och sjukvård Sundsvalls kommun.

I videon berättar Mikael Gidlöf, välfärdschef Kramfors kommun, om hur de hanterar personal som är ovaccinerad.

Så här har vi gjort undersökningen:

I mitten av november skickade vi ut en enkät till landets samtliga kommuner. Frågorna handlade om hur kommunerna hanterar ovaccinerad personal som har kontakt med patienter/brukare. Vi sökte svar på om kommunerna frågar personalen om de har vaccinerat sig och hur de hanterar de som är ovaccinerade. Kommunerna fick även möjlighet att utveckla sina tankar i fritextsvar.

215 av landets 290 kommuner svarade på enkäten, vilket ger en bra svarsfrekvens på 74,1 procent.

Timrå, Härnösand, Sundsvall, Ånge och Kramfors deltog i Enkäten.

Vi har utan framgång sökt kommunerna Sollefteå och Örnsköldsvik, för en kommentar.

Källa: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.