Thorbjörn Fälldins kista omgavs av rik blomsterprakt och många hälsningar från alla dem som ville hedra honom. Visa alla (8)
Visa alla (8)

Fälldin förd till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen begravdes förre statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin i domkyrkan i Härnösand.

Ceremonin började klockan 11. Thorbjörn Fälldin hade själv önskat en vanlig begravningsakt och inte en statsmannabegravning.

Ändå fanns en hel del prominenta gäster bland besökarna, inte minst toppolitiker, och domkyrkan var i det närmaste full.

Statsminister Stefan Löfvén (S), centerledaren Annie Lööf, moderatledaren Anna Kinberg Batra, förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M), förre KD-ledaren Alf Svensson och de tidigare centerledarna Olof Johansson och Maud Olofsson var några av dem som syntes i bänkarna.

Lööf höll tal

I kyrkan höll Annie Lööf ett tal om Fälldins betydelse för Centerpartiet. ”Det blir en sorglig men värdig och stämningsfull dag. Vila i frid, Thorbjörn”, skrev Annie Lööf på Twitter på torsdagsmorgonen.

Thorbjörn Fälldin, född och bosatt i Ramvik norr om Härnösand i hela sitt liv, var partiordföranden för centern mellan 1971 och 1985.

Hans företrädare Gunnar Hedlund, också han ångermanlänning från Helgum utanför Sollefteå, lade grunden till att göra centern till ett bredare parti och i mitten av 1970-talet – när Thorbjörn Fälldin tagit över – var centern det största borgerliga partiet.

Historisk

Fälldin blev historisk när han efter valsegern 1976 bildade Sveriges första borgerliga regering på 44 år.

Han var statsminister i två omgångar, 1976-1978 och 1979-1982, och är Västernorrlands mest framstående politiker genom historien.

Thorbjörn Fälldin avled den 23 juli i sitt hem efter en tids sjukdom. Han blev 90 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thorbjörn Fälldin död

Mer i ämnet