Familj känner sig förföljd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en thailändsk kvinna har papper på vem som är far till hennes tioåriga dotter driver socialtjänsten i Timrå kommun en faderskapsutredning mot hennes vilja.

Den thailändska kvinnan kom till Sverige för två år sedan med sin dotter som idag är tio år, flickans pappa dog samma år som flickan föddes och kvinnan bor idag i Timrå och har uppehållstillstånd i Sverige. Trots handlingar som visar vem som är pappa till dottern och även att han är död har Timrå kommun tillsatt en utredning  för att fastställa vem som är flickans far. Kvinnan som vill vara anonym, förstår ingenting. Familjen känner sig kränkt och förföljd av kommunens agerande och förstår inte kommunens avsikter.

– Jag förstår inte varför kommunen eller någon annan i Sverige gör så här, jag har visat alla dokument, jag har visat sanningen. Han är min dotters pappa, säger hon till Mittnytt.

Solklara bevis

Kent Åberg som är kvinnans sambo tycker att de har solklara bevis för hur allt ligger till.

– Här har vi båda pappren, både födelse och dödsattest men det duger inte, de godkänner inte den Thailändska regeringens papper, det ska tydligen vara en högre instans, säger han och visar upp två dokument. 

– Generellt är det så att skattemyndigheten bedömer om de dokument man har är tillräckliga för att göra en bedömning om vem som är fadern. Är de inte det går ärendet till socialnämnden och vi har i uppdrag att utreda enligt föräldrabalken, förklarar Birgitta Holm, som är förvaltningschef i Timrå kommun.

Dottern orolig

Enligt familjen har den avlidne pappans släktingar i Thailand kontaktats i frågan och reagerat starkt på en uppmaning om att anlita advokat inför en kommande rättegång och även dottern är orolig.

– Den största skammen man kan utsättas för i Thailand är att få gå till domstol och det ska de utsätta två gamla människor för, säger Kent Åberg och syftar då på den avlidne pappans föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.