Familjehemspappan från Örnsköldsvik döms för barnvåldtäkt. Foto: SVT

Familjehemspappa döms för barnvåldtäkt

Publicerad

En familjehemspappa från Örnsköldsvik döms för att ha förgripit sig på en minderårig flicka som var familjehemsplacerad hos mannen och han hustru. Ångermanlands tingsrätt dömer mannen till drygt tre års fängelse för brotten.

Enligt domen fälls mannen för både våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Straffet blir tre och ett halvt års fängelse. Han ska också betala ett skadestånd på 140 000 kronor till flickan.

Den nu dömde mannen har suttit häktad sedan början av juli. Det var efter att flickan orkade berätta om övergreppen som pågått under flera år. Mannen nekar till brott, men flickans berättelse var viktig för åtalet. Förutom den fanns också teknisk bevisning i form av sms och sökhistorik från mannens mobil som visade att han läst om straffskal för sexualbrott, sexmissbruk och om hur livet går vidare efter fängelse.

Av domen framgår också att han i samtal med sin hustru på ett tidigt stadium erkände brotten och var beredd att ta sitt straff, något som han sedan nekade till och fortsatte att neka till brott även i rätten.

Hans förklaring bedöms av rätten vara ”en uppenbar efterhandskonstruktion”.

Rättegången inleddes förra veckan och mannen blev fortsatt häktad efter rättegångens slut.

Flickan omplacerades genast när övergreppen blev kända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjehemspappa inför rätta

Mer i ämnet