Staffan Blyberg är kammaråklagare. Foto: SVT

Flickans berättelse viktig för åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Den video där flickan berättar om övergreppen visades i början av rättegången. Förutom hennes berättelse finns också viss teknisk bevisning, berättar Staffan Blyberg, kammaråklagare.

Efter flera år av övergrepp började flickan berätta. Det ledde till att familjehemspappan slutligen åtalades och rättegången inleddes med en videoinspelning av flickans berättelse.

– Åtalet bygger på hennes berättelse naturligtvis, men också vad hon har berättat för sin omgivning. Sen har vi den tilltalade i viss mån, hans beteende i viss mån och hur han har agerat och uttryckt sig under tiden efter händelsen, säger Staffan Blyberg, kammaråklagare.

Familjehemspappa inför rätta

I bevisningen finns också SMS-konversation från den åtalades telefon, som enligt åtalet ska bevisa hans skuld. Dessutom åberopar åklagaren sökhistorik från mannens mobiltelefon som bevis.

Mannens advokat Gunnar Bodén vill vänta tills rättegången med att kommentera bevisningen.

– Det är klart att man åtalar i ett sånt här fall, men sen kan man ju diskutera om bevisen håller eller inte, det får domstolen avgöra, säger han.

Flera vittnen

Under rättegången vittnade också flera personer, bland annat familjehemsmamman, socialsekreterare och en bekant till familjen.

SVT: Vad kan straffet bli om mannen fälls?

– Utgångspunkten för den här typen av brott är fängelse, säger Staffan Blyberg.

Han yrkar på drygt tre års fängelse.

Den åtalade mannen blir kvar i häktet till dom faller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjehemspappa inför rätta

Mer i ämnet