Drogterapeuten filmades av polisens spanare när han träffade kriminella och knarkbrottsdömda personer. Enligt terapeuten finns det förklaringar till det hela – men han har varit fåordig både i polisförhör och i rätten. Foto: Polisen

Fängelse för knarklangande missbruksterapeut

Publicerad

En missbruksterapeut från Härnösand som misstänkts för grovt narkotikabrott döms till fängelse i fem och ett halvt år. De tre övriga åtalade i härvan får också kännbara fängelsestraff.

Polisen hade spanat mot missbruksterapeuten i nio månader när han och de tre andra männen greps i september i fjol.

Terapeuten har hela tiden nekat till brott men bevisningen mot honom, bland annat i form av narkotikabeslag och telefonavlyssning, är omfattande.

I en bil hittades närmare ett kilo amfetamin och i ett källarförråd i Sundsvall som missbruksterapeuten disponerade hittades runt sju kilo hasch.

”Central och aktiv”

Tingsrätten i Sundsvall konstaterar att mannens ”narkotikahantering har varit central och aktiv och som med hänsyn till de stora mängderna varit ägnad att leda till en omfattande spridning av narkotikan. Narkotikahanteringen har inte heller haft något samband med eget missbruk.”

Rätten slår fast att han hanterat åtminstone drygt sju kilo hasch och omkring ett halvt kilo amfetamin och dömer honom till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott på två punkter.

  – Han är ju naturligtvis mycket besviken. Han var ju något förberedd på att tingsrätten inte skulle dela hans uppfattning. Men att det skulle gå så här, att han döms på alla punkter och till fem år och sex månader, det var inget han hade räknat med, säger mannens advokat Jonas Vedin.

Varit övervakare åt medhjälparen

En 25-årig Härnösandsbo med missbrukshistorik, som terapeuten har varit övervakare åt, tros ha varit mannens medhjälpare. Han döms på sammanlagt åtta punkter – varav två gäller narkotikabrott – till fängelse i två år och tre månader.

Två jämtar, en 43-åring från Krokom och en 44-åring från Östersund, får två och ett halvt respektive tre års fängelse för att bland annat ha transporterat narkotika från Sundsvall till Jämtland. De döms båda för grovt narkotikabrott.

Ett kilo amfetamin i bilen

De båda jämtarna greps i trakterna av Stugun i Östjämtland i samband med tillslaget mot verksamheten, och hade då omkring ett kilo amfetamin i bilen.

Enligt åklagaren hade missbruksterapeuten en särskild mobiltelefon som narkotikaaffärerna sköttes via. Bland kontakterna i telefonen hittade polisen ett tiotal personer som tidigare dömts eller misstänkts för narkotikabrott.

Terapeuten har i polisförhör och i rätten hävdat att det finns förklaringar till det, men han har inte velat redogöra närmare för det bland annat med hänsyn till sin familj.

 – Domen kommer att överklagas säger Jonas Vedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missbruksterapeut langade knark

Mer i ämnet