Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är fantastiskt, säger Ånges kommunalråd Erik Lövgren om möjligheten att åter öppna fängelset i Viskan. Anstalten byggdes 1971 men lades ner 2009.

Återstart av Viskananstalten kan ge kommunen 100 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Bara för ett år sedan var alternativet Viskan borta från spekulationerna, men krisen inom Kriminalvården har ändrat på det mesta.  Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S) är mycket nöjd över scenförändringen – Det är fantastiskt, det kan ge kommunen runt 100 jobb, och det behöver vi!, säger han

Platsbristen är svår på landets fängelser samtidigt som fler döms till längre straff.  Under den gångna hösten drogs det igång förstudier där Viskananstalten fanns med som alternativ.

Behovet av platser är skriande, och just nu slutförs renoveringen av Härnösands gamla fängelse som ska återinvigas senare i vår.

Går Viskanplanerna i lås blir anstalten då det andra nedlagda fängelset i länet som återöppnas.  Men fortfarande är saken inte helt avgjord:

– Det är klart när det är klart, säger Lövgren. 

Nu gäller att komma överens med det privata fastighetsbolag som äger det nära 14 000 kvadratmeter stora området som innehåller en rad fastigheter, från boenden till stora verkstäder. 

Hör Erik Lövgren (S), kommunalråd och Mattias Robertsson, kommunchef om vad en återöppning skulle betyda för kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer