Viskan kan bli fängelse igen – åter aktuell i Kriminalvårdens utredning

Uppdaterad
Publicerad

Fängelset i Viskan kan komma att tas i bruk igen. Det skulle betyda mycket för Ånge kommun som behöver arbetstillfällen.

– Kriminalvården tittar på ett antal objekt i landet utifrån den beläggningssituationen i form av en förstudie och där finns Viskananstalten med som ett tänkbart objekt, säger Johan Modin, regionchef Kriminalvården.

Kriminalvårdsanstalten i Viskan i Ånge kommun, kan öppnas på nytt, det berättar Sundsvalls Tidning idag. Viskan finns återigen med som ett alternativ för att lösa platsbristen i Kriminalvården.

Anstalten i Viskan lades ner 2009. När platsbristen på landets fängelser och häkten blev akut, aktualiserades möjligheten att öppna nedlagda anstalter. Härnösands gamla fängelse som nu renoveras och beräknas öppna i vår, är ett exempel.

Viskan var till en början ett tänkbart objekt, men för ett år kom beskedet att det inte längre var aktuellt. Nu tycks Kriminalvården har svängt igen.

Johan Modin, regionchef Kriminalvården. Foto: Kriminalvården

I videon förklarar Kriminalvårdens regionchef Johan Modin hur det hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.