Foto: Per-Erik Ström/SVT

Färgglad mötesplats invigd i Sundsvall

Publicerad

I parken Oasen, mitt i Esplanaden nära Navet i Sundsvall, har en färgstark skapelse tagit form. En dansbana som ska markera att Sundsvall är en plats för alla.

Sundsvalls nya dansbana är 84 kvadratmeter stor, målad i starka färger och omges av kulörta lyktor. Här ska alla kunna ta sig en svängom kanske till musik av de unga gatumusikanter som kommunen anställt. Vem som helst får också ta plats på scenen och sjunga eller kanske läsa en dikt.

Det finns också en tanke bakom regnbågsfärgerna den målats i.

– Vi vill med denna gest göra en markering om att Sundsvall är en plats där alla får vara sig själva oavsett kön, etnisk bakgrund, religion, funktionsvariation, ålder eller sexuell läggning, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen.

Pop-up-aktiviteter

Parken Oasen kommer även bli plats för projektet Konst i stadsutveckling där Sundsvalls kommun är en av sex kommuner som beviljats medel från Statens konstråd.

– Det som blir bra här kan vi ta med oss i arbetet när vi planerar för andra områden i kommunen och det är viktigt att vi har offentliga platser som inbjuder till aktivitet och skapar liv i staden, säger Magnus Ydmark, stadsbyggnadsdirektör.

Låg kostnad

Dansbanan är byggd av återvunnet material och belysningen drivs av solceller.

– Vi har försökt ordna något bra för sundsvallsborna utan att kostnaden ska bli så stor. Allt som finns i parken ska kunna tas bort med kort varsel samtidigt som att den ska fungera som en mötesplats i centrum, och det har visat sig att parken nu används flitigt, säger Cecilia Andersson, stadsträdgårdsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.