Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linnéa Westerlund, projektingenjör på Trafikverket berätta om det nya farthindret på Bergsgatan. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Farthindret som bara drabbar de som kör för fort

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen togs de nya farthindren i bruk på Bergsgatan i Sundsvall. Det nya farthindret består av ett fallucka som fälls ner i vägbanan om det kommer en bil som kör snabbare än de tillåtna 40 kilometrarna i timmen.

Redan första förmiddagen med falluckorna i bruk var det sju procent som kört för fort över farthindret. 

– Det blir en påminnelse att inte köra för fort säger Linnéa Westerlund, projektingenjör på Trafikverket.  

Med hjälp av en sensor ovanför vägbanan så styrs falluckan, kör man i tillåten hastighet så märker man inte av farthindret. Så det är bara fortkörare som får sig en påminnelse i form av en duns.  

– Man får en direkt konsekvens om du kör för fort, en påminnelse som du känner av helt enkelt, säger Linnéa Westerlund.

Polisinspektör Back Pär Andersson var på plats för att testköra polismotorcykeln över falluckan. Han tycker att farthindret är ett bra komplement till övrig trafikövervakning speciellt som på Bergsgatan där det finns mycket övergångställen.

”En liten aha-upplevelse”

Hur funkar det för utryckningsfordon?  

– Jag tror inte det är några större problem, det finns ju transpondrar som gör att hindret inte aktiveras när utryckningsfordon kommer åkande.  

Hur känns det att köra med mc över falluckan? 

– Det blir absolut en liten aha-upplevelse, men jag upplever inte att det är farligt på något sätt, men man märker att det är ett hinder i vägen absolut.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer