Foto: TT

Fastighetsmäklare misstänks ha lurat äldre par

Publicerad

I stället för att sälja villan till det äldre paret, köpte mäklaren det själv, för en miljon under utgångspris. Nu varnas mäklaren av Fastighetsmäklarinspektionen.

Mäklaren i Sundsvall skulle hjälpa ett par i 80-års åldern att sälja sitt hus. Säljarna ville dock vänta tills de hade hittat en ny bostad. När den nu prickade mäklaren besökte det äldre paret hösten 2014, bestämdes ett utgångspris på parets villa till 3,5 miljoner kronor.

Några visningar ordnades aldrig och två år senare upptäckte vänner till säljarna att mäklaren själv köpt fastigheten för 2,5 miljoner. Vännerna tog kontakt med mäklarens arbetsgivare och berättade hur det låg till och att både mannen och kvinnan led av olika demenssjukdomar.

Raderade dokument

Alla köpehandlingar hade upprättats på Mäklarföretagets papper, men dokumenten hade raderats ur företagets datorer. Mäklaren hade heller inte fört journal över försäljningen, något som lagen kräver.

Arbetsgivaren anmälde mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd och polisen. Förundersökningen om trolöshet mot huvudman pågår fortfarande, men nu har disciplinnämndens beslut kommit.

Mäklaren varnas på fem punkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.